ILCO 2012

Egészség rehabilitáció konferencia sorozat IV.

Sztómaterápiás eszközök befolyása az életminőségre, életvitelre, valamint a lelki ellenállóképesség (rezíliencia) pszichológiai tényezői

Szövetségünk 2012. november 9-11. között tartotta meg a VII. Sztómás Világnapot, melynek címe: Egészség rehabilitáció konferencia sorozat IV. Sztómaterápiás eszközök befolyása az életminőségre, életvitelre, valamint a lelki ellenállóképesség (rezíliencia) pszichológiai tényezői.

A Világnap mottója: „Hallassunk magunkról!” („Let ’s be heard!”). Célja volt, hogy felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét a sztómások utókezelésének és rehabilitációjának helyzetére.

Helyszínei voltak: PTE BTK-TTK, Vargha Damján Konferenciaterem 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. és Harkány Thermál Hotel, Harkány Járó J. u. 1.

Első nap Pécsett az Egyetemen előadás sorozat és fórum zajlott, második napon Harkányban rehabilitációs nap volt.

A Világnap egyik témaköre: Sztómaterápiás eszközök befolyása az életminőségre, életvitelre. A délelőtti szekciót és a fórumot a Szövetség elnöke Dr. Nagy András vezette le.

Elhangzott előadások:

Prof. Dr. Czeizel Endre genetikus. Genetikai faktorok a colorectalis tumoroknál.

Dr. Schmidt László, Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. Sztómaviselők gyógyászati segédeszköz igénye a komplex rehabilitáció érdekében.

Hubikné Klein Margit, UJPA Stoma Klub Egyesület elnöke. Sztóma és élet, avagy elmélkedés az élet szépségeiről és nehézségeiről.

Sasvári Ilona, Erzsébet ILCO Klub klubvezetője.A személyiség és megküzdés szerepe a fiatal sztómaviselőknél.

Vancsa Józsefné, Dombóvári ILCO Egyesület elnöke, Magyar ILCO Szövetség elnökhelyettese. Leküzdeni az állapotváltozásokat, legyőzni a kiszolgáltatottságot a sztómaviselők életminőségének tükrében.

A másik téma sztómaterápiás eszközök rendelhetőségéről, mennyiségéről, áráról, egy fórum, melyen részt vettek az OEP, és a GYEMSZI képviselői, valamint természetesen az ott lévő sztómaviselők, a sztómaterápiás nővérek, főleg sebész orvosok, akik operálják, kezelik ezeket a betegeket és szívükön viselik sorsukat, és a sztómaterápiás eszközöket gyártó cégek képviselői.

Délután előadás hangzott el, a colorectalis tumorral operált betegek, különös tekintettel a sztómás betegek hozzátartozóinak szűréséről. Ez szinte minden sztómás beteget érint, ismerve az örökletes bélbetegségeket és családi táplálkozási szokások hatását. A sztómás betegek hozzátartozói között 8-10-szer gyakoribb a colorectalis tumor kialakulása, mint a normál populációban.

Szalayné Kónya Zsuzsa, DEOEC Dietetikai Szolgálat vezető, dietetikus, élelmiszeripari mérnök. Tévhitek a táplálkozásban.

Dr. Szentpétery Félix, Fővárosi Uzsoki utcai Kórház Sebészeti-, és Érsebészeti Osztály. Van-e prognosztikai jelentősége a végbél daganatos betegek családi és egyéni anamnesisének?

Orbán Andrea, Sztómaterápiás Nővérek Egyesületének elnöke. A sztómaviselők ellátása a sztómaterápiás ápoló szempontjából.

Délután pszichológia témakörben előadások hangzottak el szorongásérzékenység - a pszichofiziológia vulnerabilitás mérhetőségéről, a krónikus fájdalom és a gerincműtét kimenetelének pszichoszociális változóiról, az alsó végtag amputáció pszichoszociális vonatkozásai – fókuszban a testképről, Coping jellemzők a párkapcsolati elégedettséggel összefüggésben és aszemélyes-, családi- és társas támogatás protektív tényezőinek szerepe átmeneti otthonban elhelyezett anyáknál. A szekciót prof. Dr. Gy. Kiss Enikő vezette le.

Az első nap végét Nagy Bandó András vidám estje tette hangulatossá, majd a közös vacsora urán tombolát sorsoltunk.

Harkányban a hűvösebb időre való tekintettel olyan szállásra került a választás, amely gyógyvízzel rendelkezik, ezért a szombat délelőtt a közös fürdőzés jegyében telt. Szintén szombat délelőtt volt az Orvosi Tanácsadó Testület ülése. Délután vidám vetélkedő zajlott a jelenlevő ILCO klubok között. Összesen 6 csoport volt. A csapatok megmérettettek az ILCO mozgalomról történelmi tudásból, puzzle összerakásból, némi sztómaterápiás ismeretekből, ügyességi játékból, tánctudásból és karaokéból. A vetélkedőt Szaszkó Józsefné Marika sztómaterápiás nővér szervezte és vezette, a zenét Szabó László szolgáltatta hozzá. A játék derűs hangulatú volt, mindenkit lendületbe hozott a zenés estre. Minden versenyző csapat díjat kapott, amely csapatonként ajándékkosár volt. A legtöbb résztvevő érezte, hogy ez a közös játék egy út, amelyen haladva az ember kihozható az elnehezült mindennapjaiból, új impulzusokat és ösztönzéseket kaphatott. Az arcokon az öröm, a jó kedv tükröződött vissza. A két napos rendezvény szombaton este vidám hangulatú tánccal ért véget a jelenlevők részvételével.

 
Hírek, események