A Zuglói ILCO Egyesület tagjai vastagbéldaganattal operált, sztómával élő, többségben nyugdíjas, átlag 70-es éveikben járó nők és férfiak.

Amikor orvosaink daganatainkat diagnosztizálták, nem gondolta egyikünk sem, hogyha életben maradunk is, egyáltalán elhagyhatjuk-e otthonainkat. Hála Istennek, nagyszerű sebészeinknek és a korszerű segédeszközöknek, de tűrőképességünknek, elszántságunknak és akaraterőnknek is, nem csak emberi életet élhetünk, hanem gyakran ki is mozdulhatunk otthonainkból, amíg ezt tehetjük.

Kellemes meglepetésünkre, rendszeres múzeum - és különböző művészeti tárlat-látogatók , kirándulók lettünk. 20-25 fős csoportokban eddig szinte minden jelentős kiállítást megnéztünk. Láttuk hazánk leghíresebb műemlékeit, gyönyörködhettünk legszebb tájaiban és városaiban.

A korábbi a „megszorításoktól még mentesebb” években a résztvevők költség- hozzájárulásával jártunk külföldön is. Többek között Olaszországban, Horvátországban, Szlovéniában, a Szentföldön, a Felvidéken, Ausztriában.

A sztómások élete mindezek mellett sok gonddal, izgalommal és aggodalommal is jár. Nem újul-e ki a korábbi bajunk, nincs-e valahol áttét bennünk, hogyan változtassunk táplálkozási szokásainkon, megmarad-e a segédeszköz ellátás, stb.?

Biztonságot és megnyugvást jelent számunkra, hogy egyesületünk alapító orvosa, Dr. Szentpéteri Félix főorvos úr ma is velünk van, akihez minden egészségünkkel kapcsolatos kérdéssel fordulhatunk, több évtizedes tapasztalatai alapján mindig megtalálja a megfelelő megoldást bajainkra. Tanácsai pedig segítenek egészségünk fenntartásában, aggodalmaink enyhítésében. Ezúton is köszönjük segítő gondoskodását, emberségét. Miután a korábbi rendszeres kontroll vizsgálatokat „hivatalból” eltörölték, ha lehet még fontosabb számunkra, hogy velünk maradjon.

Egyesületünk korábbi és mai vezetői a legjobb döntéseket hozták, amikor anyagi lehetőségeinkhez mérten kirándulásokat és múzeumlátogatásokat szerveztek számunkra. Amellett, hogy ezek az együttlétek közösségé formáltak bennünket, a látottak és hallottak alapján tájékozottságunkat és műveltségünket is növelhettük. Felemelő érzés, hogy egyre többen ráéreztünk a különböző művészeti tárlatok látogatásának életünket színesítő, tartalmasabbá tevő nagyszerűségére. Ma már a Szépművészeti, – Nemzeti, - Iparművészeti, -Irodalmi Múzeumokban, a gödöllői Grassalkovich Kastélyban, a balassagyarmati Palóc múzeumban szinte otthon érezzük magunkat. De voltunk a Magyar Nemzeti Galériában, a Mezőgazdasági és Történeti múzeumokban is.

Végigjártuk az egész országot, megismertük városainkat múzeumaikkal, gyógyfürdőikkel, és nevezetességeikkel együtt: Soprontól – Gyuláig, Pécstől – Tokajig, Zalaegerszegtől – Ipolytarnócig, Egertől – Bajáig, Szegedtől az Őrségig, stb. Legutóbb a Szépművészeti Múzeumban a „Boticceltől Tizianoig „ című, majd a Nemzeti Múzeumban az „Örök megújulás” című kiállítást láttuk. Mindkettőt lelkesen ajánljuk mindenki figyelmébe. Előbbiben az itáliai festészet 15. és 16. Századainak 130 remekművét láthattuk. (80 festőművész több mint 50 országból elhozott alkotásainak biztosítási értéke 200 milliárd ft). A kiállítás címében kiemelt alkotók mellett Leonardo, Giorgione, Raffaello, Veronese és Tintoretto alkotásaival is találkoztunk. Itt van a világ egyik leghíresebb és legértékesebb festménye is: ez Leonardo de Vinci : Hölgy hermelinnel című alkotása, melyet eddig csak Olaszországban, Lengyelországban és Washingtonban láttak.

Másik kiemelt alkotás Tiziano Kesztyűs férfije a Louvre-ból. A kiállított valamennyi alkotás remekmű és az olasz reneszánsz fénykorát szemlélteti. Tiziano személyében a világ egyik legnagyobb portréfestőjét ismerhettük meg. Fő témája az emberábrázolás, a testi és lelki szépség egységében. Utolérhetetlen mestere a színeknek, kornélkülien modern.

Az Örök megújulás című tárlat a Nemzeti Múzeum új szerzeményeit mutatja be, melyeket a polgárok adójának 1%-nak befizetéséből és más adományokból vásároltak. Itt van kiállítva a koronázási palást, amely 1030 körül Gizella királyné irányításával és személyes közreműködésével készült. Számunkra meglepetésszerűen érdekes volt egy 5. – 4. évezredből származó kerámia-bálványszobor, igen jó állapotban. Aprólékos művészeti kivitelű pénzérméket láthattunk Kr.e. 350-ből és a római korból. Előkerült Kálmán királyunk aranygyűrűje. Értékes emléktárgyakat, fényképeket tekinthettünk meg szabadságharcaink idejéből. (1848, 1956) Számos tárgy pedig a Széchenyi családhoz köthető emlékeket őriz. Ezek jelentős része a Múzeum Széchenyi emléktermében található, melyet Ybl Miklós tervezett. Ennek a csodálatos díszteremnek a látványáért önmagáért is érdemes a múzeumba látogatni.

Dr. Kovács Béla

Hírek, események