A Coloplast A/S Magyarországi Képviselet által meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésekor merült fel bennem e néhány gondolat, az „Együtt könnyebb” téma kapcsán.

Milyen természetesnek vesszük és milyen könnyen átsiklunk e két szó jelentésén! Ma már, ilkósként, tudjuk, mit jelentenek ezek a szavak, de közvetlenül a műtét után még halvány fogalmunk sem volt e szavak erejéről, gyógyító hatásáról.

Emlékszem, hogy félve fogadtam el a sztómás nővér javaslatát, hogy keressem meg az ILCO Klubot. Meglepetésemre, az első bátortalan lépéseknél már a sorstársak fogták a kezem, s mondták, mit és hogyan érdemes csinálni. Együtt nagyon gyorsan szaladtak az évek. Alig merem elhinni, de már a hetedik évet jubiláltam!

Ma már tudom, hogy nagy közösségünkben, sokan éreztek hasonlóképpen, a megváltozott életminőség kezdetén.

A helyi közösség után, új ismeretségek, barátságok jöttek. Az aktív közösségi munka eredményeként, kapcsolatok alakultak más klubokkal, ahol sok kedvességet és hasznos tanácsot kaptunk. Egyes klubok tagjai remek idegenvezetésben részesítettek bennünket kirándulásaink alkalmával és volt, aki közös kirándulásra is meghívta társaságunkat. A csopaki találkozó a jobb megismerést eredményezte. A nagyatádi közös nyaralás alkalmával, nemcsak együtt pihentünk és szórakoztunk, de irányt is mutattunk a nagyobb összefogásra.

Az előző ILCO Hírmondókban megjelent cikkek és beszámolók is mind arról szólnak, hogy együtt minden könnyebb és jobban érezzük magunkat.

Sajnos nemcsak mi, de sok más klub is az elöregedéssel küzd. Az újonnan műtöttek közül csak kevesen jönnek közénk, s a fiatalok még kevésbé! Nincs, aki majd átveszi a stafétabotot tőlünk! Még több munka vár ránk, hogy ismertebbé tegyük klubjainkat., megismerjék a jelszavunkat. Az elődeink által létrehozott, közel negyven klub, is erre kötelez bennünket!

A pályázat nyertes képei is azt igazolják, EGYÜTT igenis sokkal könnyebb!

2010.02.28.

Madarász Ferencné, Kiskunhalasi ILCO Klub.

Hírek, események