Bergström díj

A díjat a Magyar Koloproktológus Társaság alapította 2007-ben. Célja a magyar stomaviselők érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett orvos, stomatherapias nővér, stomaviselő, vagy bármely magyar személy munkájának elismerése, aki adott évben a legtöbbet tett a magyar stomaviselők érdekében. Minden évben egy díjat lehet elnyerni, melyet a Magyar Koloproktológus Társaság évi kongresszusán kap meg a kitüntetett.

Eddigi díjazottak:

2008. Salczerné dr.Hok Mária nővér szakoktató

2009. Kappéter Brigitta stomatherápiás nővér

2010. Somogyvári Simicza Imre a Magyar ILCO Szövetség elnöke 2007-2012 között.

2011. Farkas Nándor postumus, Pécsi ILCO Egyesület elnöke, Magyar ILCO Szövetség elnökhelyettese 2009-2011. között.

2012. Kovács Istvánné a Nyíregyházi ILCO Egyesület elnöke, aki a díjátadást követő napon előadást tartott MIT TEHET EGY ÖNKÉNTES? ALTERNATÍV MEGOLDÁSOK A STOMÁSOK GONDOZÁSÁBAN címmel.

2013. Dr. Hollósi Antal sebész főorvos, az ÚJPA ILCO Klub Egyesület patronáló orvosa.

2015. Bátori Józsefné Eszter, a Debreceni ILCO Egyesület elnöke.

Bergström Zsuzsáról

Budapesten született 1919. április 4-n, és 1937-ben itt, a „Ráskai Lea leánylíceumban” érettségizett jeles eredménnyel. A II.világháború előtti politikai áramlatok nem tették lehetővé számára, hogy egyetemi tanulmányokat folytathasson, így nyelvtudását kamatoztatva kezdett el dolgozni. 1948-ban Svédországba emigrált, ahol ismét széleskörű nyelvtudása segített a mindennapi megélhetésben. 1974-ben végbél daganat miatt colostomát kapott, ezzel élte le hátralevő életét. A colostomával járó jelentős életviteli változás sem törte meg lendületét, továbbra is hasznosította magát. 10 évig a Svéd ILCO Egyesület titkára volt, így próbált sorstársain, a stoma viselőkön segíteni. Folyamatosan tartotta a kapcsolatot hazájával, és ennek kapcsán 1978-ban két magyar stomaviselővel találkozott, melynek során megtapasztalta, hogy Magyarországon nagyon elmaradott a stomaviselők rehabilitációja, hogy segédeszköz ellátásuk nagyon kezdetleges. 1980-ban segített Horváth Gyulának az első magyar (kaposvári) ILCO klub beindításában, és később is azon dolgozott, hogy a magyar stomaviselők helyzetén javítani lehessen: 1983-ban az Ő irányításával a Svéd ILCO-ban egy „magyar project” indult, melynek célja a magyar ILCO mozgalom támogatása volt. 1984-ben, amikor a Magyar ILCO Szövetség belépett a Nemzetközi Stomás Egyesületbe (IOA), akkor a tagdíjat a Svéd ILCO fedezte. A magyar stomások érdekében nagy nemzetközi segédeszköz gyártó cégekkel, és a Magyar Egészségügyi Minisztériummal tárgyalt, de megszólalt a Magyar Televízióban is, hogy felhívja a figyelmet a stoma viselők problémáira. Több magyar stoma viselő speciális svédországi műtétjének megszervezésében segédkezett. 1983 – 89 között hat magyar sebész svédországi továbbképzését segítette, az orvosok számára saját lakásában szállást, ellátást biztosított. Fáradhatatlan munkáját a Magyar Vöröskereszt „Jubileumplakettel” ismerte el. Életének utolsó éveiben (1992 – 2003 között) a dysphagiások érdekében tevékenykedett, az újságjukat szerkesztette. Uppsalában halt meg 2003. június 11-n.

Bergström Zsuzsa az önzetlen, humanista emberek példaképe, aki egyetlen lányát is orvosnak nevelte. Nem véletlen, hogy az Ő neve fémjelzi a Magyar Koloproktológus Társaság díját, mely a stomásokért fáradozókat díjazza.

Hírek, események